My Quote

makan la sepuas puasnyer! as long as u can to be happy ^^”

Tuesday, November 8, 2011

kewujudan pontianak or well known as vampire

Memang  sukar untuk mempercayai pontianak tu wujud..
saya ingat dulu pontianak tu hanyalah satu koleksi cerita dongeng  untuk menakutkan budak-budak,
tapi , pontianak memang wujud..

korang masih tak pecaya?

Sedang family saya berborak borak kat melaka.., tiba tiba sampai ke topic pontianak..
kisahnya pula, uncle saya punya kakak ternampak pontianak sampai demam2..
lokasi: kat johor
Pontianak tu tak kacau orang.. tapi tak tau la kalo die hisap darah .huhu ..

kisah no 2, menurut uncle saya, muka pontianak tu hodoh sangat sebab muka dia macam muka orang yang terbakar.. yang ni dia nampak betul betul depan mata dia time nak tolong orang  halau pontianak .. 


untuk mensahihkan kewujudan pontinak sy pon, mencari la jenis2 pntianak, kaum kaum pontianak, pangkat pontianak.. dan keluarga pontianak, ciri ciri pontianak,  dan semua la key word saya cari kat google..

Sebab sy takde kisah or pengalaman dengan pontianak..(i mean face to face)
tapi kalau bangun pagi, memang kadang kadang nampak kesan lebam berbentuk bulat kat kaki, or tangan..
ignore je sebab tak sakit.. 
Time kecik kecik pulak sy nampak rambut panjang giler dgn baju putih time kat kampung time tengah kayuh basikal.. perghhh, kitorang semua lari tinggalkan basikal kat tengah2 jalan raya sebab takut gile...
pembantu rumah bising la sebab die kena kutip semua basikal kat jalan raya tu, kitorang fobia nak keluar rumah...huhu
tapi yang saya paling seram baru, baru ni bila tengok adik saya punya leher,, makkk aii, besar giler,, berseni cara pontianak tu hisap,(sy pon tak pasti pontianak ke ape) ..disebabkan tak sakit, so kitorang buat tak tau la..


Apakah yang dimaksudkan oleh pontianak?


1. In Malaysia, the creature "Pontianak" is believed to exist in real by certain individual and it is considered a legend by some. The origination of the word "Pontianak" is unknown. In Malay "anak" means child but the word "ponti" is unknown.                                             source :pontianak


2.Pontianak  also known as the vampire where it is belief that they are usually ladies dressed in white seeking for revenge. The pontianak is said to be the spirit of a woman died of childbirth. Most of the time, they can look very beautiful but if you look closely, she would have razor sharp teeth. They usually comes out after the sun sets searching for men or pregnant women (apparently, it is said that she could not bear the thought of other women being able to enjoy motherhood) to suck blood. Sometimes, they even eat the flesh of babies ripped out from their mother’s womb.               source: pontianak

   yang nie maksud pontianak yang sangat popular dikalangan kalangan orang2 kita..

Tetapi,


Kita sebagai orang islam, kita tak percaya hantu tu wujud..
sebab semua makhluk halus  adalah jelmaan jin..
biasala setan tu selalu nak sesatkan manusia supaya ade teman kat neraka nanti..
Ade orang cakap yang selalu hisap darah manusia tu jin.. tu la bila bangun pagi kita nampak ade kesan lebam kat kulit.. jin tu tak hebat sebab die  takut
 Tetapi bila kita nampak jelmaan tu, bermakna jin tu memang berpangkat  skit (hebat skit ) daripada jin biasa... Dia tak kacau orang, kecuali orang kacau dia..

Penerangan wikipedia tentang hantu menurut pandangan islam..
In Islam, there is no ghost, but that is classified as a ghost to disturb human jinn. Satan, who also belong to the group of Jinn, and Jinn known as fine creatures living in another world. However, the jinn may enter human nature. There is a genie who makes contact with people and working with people with goals such as damage to mislead people and other people of faith. Friendship is known as a perennial .






Selamat hari raya haji, and eid mubarak to all readers.. ^_^

9 people give me StaR:

Farrah yong said...

gua pun kena weyhh

tapi terserempak masa kecik2 je ;)

ruby sarip said...

hahaha.. budak kecik memang selalu terserempak dgn bende2 mcm tu

Akito Boron said...

teringat Maya Karin . haha

ruby sarip said...

hahaha..
maya karin :D

pajong pemalas!!! said...

aku bela potianak 3 ekor..

ruby sarip said...

@pajong

seyezly??
bela 3 pontianak?
tobat den dengar.huhuu
=,=''

fiQ'Ra said...

ermmm... lemah semangt... :(

amir aizat said...

wujud eh, huhu

ruby sarip said...

@amir pontianak kan jin..=,='