My Quote

makan la sepuas puasnyer! as long as u can to be happy ^^”

Wednesday, December 14, 2011

Bahasa gedik vs Bahasa Ringkas


Aku  blur kejap bila sorang budak comment post aku kat facebook

 'hehe .. soe ea ... tdung-2 skunx nyieh saia ttaw cnad la .. mnt tous beli , cmpy nme own ttaw ! haha ..'

=,='. aku  pergila google kowt2 die ckp english versi baru or ckp tthailand
setelah aku mengkaji probality pronunciation die.. aku berjaya translatekan ayat tersebut!

hehe..sorry... ea tudung2 sekarang ni sy tak tahu macam mana. minat terus beli.. company name  pon tak tahu! haha
1. soe   = sorry
Kalo sowy ke, chowwy , aku boleh paham lagi sebab still ade y kat belakang tu.. pronunciation  tak lari lagi ..
ok la.. kita befikiran positive, dia nak ringkaskan ayat tuu =,=' 


2.saia  =saya
 Ringkas? no no no, itu bukan ringkas 
kalo nak ckp ringkas, tulis la 'sy' .. kalo malas pon nak draft 'i' pon dah ok..
janji org faham
ape la motif bdak ni tulis saya jadi saia..?? =,='

3.own  = Pun
mcm mne die boleh nak tulis pon tu jadi own..kan 'own' tu dalam bahasa malaysia Kepunyaan.. aku rase blur gile bile baca ' cmpy nme own ttaw'
hah? aku fikir  die ade company dan die dah lupa name company die... adoyhai
sabar je la~

Cnad?? yang tu ade sape2boleh tolong translatekan?
=,='


p/s: sedang tension laptop masuk air drinho.. menyesal minum depan laptop .huhu

27 people give me StaR:

aisyah said...

cnad is sangat .. Hahah bahasa gedik

ruby sarip said...

adoyhai. mcm mne la cnad tu boleh jadi sangat... pronunciation tak serupa langsung. sabar je la~

Muna rahimah said...

cmpy tu bukan company . tapi sampai . haha

ruby sarip said...

errrr.. itu lagi la.. aku mati2 ingat company.. =,='sabar je la
mcm mne ejaan sampai jadi cmpy. =,='

Mialia said...

geli je,, haha
mak psan jgn guna sbb nmpak ngade2.. haha

ruby sarip said...

haha, memng bahasa mengada2 pun..
nasib baik dengar cakap mak..

Farrah yong said...

harharhar . ittew cukew entry awok nie . heheheh ;)

missxidi said...

erk? kenapa org yg tulis tu macam pelat jer??

ruby sarip said...

@farrah huhu, terpaksa jadika budak tu bahan.. bagi bahasa org tak faham
=,='

ruby sarip said...

@missxidi

agaknye la dorg tu pelat..
cakap pun dah tak betul..hmm

Maya said...

lain kali buat nota kaki; please drop your comment guna bahasa baku. senang nak faham, kan ? tak pening otak nak translate satu persatu... XD

ruby sarip said...

@maya
Tak payah baku sangat pun..
bahasa biase je yg boleh masuk kepala dan senang org paham...

hahaa XD

~ieda~ said...

adoiii lah...apsal bole jd cm tuh???penin bc ayt dia....rosak bahasa

haffizmohdnoor said...

haha sekali baca memanag tak paham...pening2 :)

Anifa Mohd Noor said...

waaa tension gua baca.
haha sis...company tu agak2 dia nak kata yang dia tak perna pakai sampai nama pun tak tau. cmpy tu 'sampai' lah kut maksudnya...hahahahaa

KuuSyafiqah ngok ngek said...
This comment has been removed by the author.
KuuSyafiqah ngok ngek said...

saia own ta fham..
hahaaa..
ntah pape..
dh mcm org xde ldah je ckp mcm ni..

iyka syafika said...

hahahha..klkar lak ble bce blik..tp skrg nie mmg rmai org gune sy ke saia..pelik tul..klau sampai--> campai ok la..ni cmpy..hihihihi..apada...cnad??sgt??bru tahu..oh no..saya not up 2 date..=)nice n3.

Anonymous said...

Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?
[url=http://www.weddingplannerphotography.com]Wedding ideas[/url]

fathiyyahISMAIL said...

saia emang shuke canad ckp mcm tue larh ~

*menyampah! T__T

memang tak paham pun kan bhse dia. saya yang budak2 lagi ni pun xboleh nk paham +_+

Hafriz Mohamad said...

euuwww~ hehe..
mmg x ler nk ckp blendir2 cmtuh..huhu

Anonymous said...

Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?
My blog is about [url=http://educationaltoysfortoddlers.blogspot.com/]educational toys[/url].

Anonymous said...

These are impressive articles. Keep up the noble be successful.
[url=http://acnetreatments250.blinkweb.com/]Acne medication[/url]

Anonymous said...

Where Unlock iPhone Method Right for You Unlock iPhone Even so there are a lot mobile phones inside of the planet and that is considering chosen and effectively called Iphone 3gs.The very problem is in anticipation of having ones written agreement aided by the public internet service providers involving apple iphones, you happen to be method of condemned when you have to apply the iphone 4g and it is precisely the style the majority of folks take into account.In reality you can easily Discover i-phones no matter who a tote is definitely.The primary Unlock iPhone selection you will possess might be the Build it yourself system and also the undertake it your self tactic. korvax

Huda Diaz said...

hehe .. sorry eh ... tudung-tudung sekarang ni saya tak tahu sangat la .. minat terus beli , sampai nama pun tak tahu ! haha ..

wow, tak sangka faham. tapi sangat benci dengan tulisan macam ni. rosak bahasa. tak lama lagi rosak bangsa. uhhh

Anonymous said...

How could Nintendo be improved? Game biltong is common in South Africa, where native species such as the Kudu, the Springbok or even the Ostrich have leant their services to create a delicious healthy meal. If you aren't familiar with the term, "analysis paralysis," it's where you are so caught up in your head, that you just keep spinning thoughts around inside without taking any action. [URL=http://lopolikumieo.com ]sonicated[/URL] However, this method could be more challenging but not as difficult as you think it is.Test the soil. Its structure is evident of the city's rich and creative architecture with its inverted pyramid shape.

Anonymous said...

Saya ingin menjadi akrab dengan apa yang bisa menahan diri dari lebah dalam kehidupan seseorang sehingga itu saja tidak yang tidak bisa mengubah jawaban cermat .