My Quote

makan la sepuas puasnyer! as long as u can to be happy ^^”

Friday, August 5, 2011

cerita saya semasa di sabah setelah 10 tahun saya tak balik sabah...

Its like a wonderful dream i'm stayed 3 weeks at sabah,, 
3 minggu je, rase nk duduk lame2 kat sane,,
sekarg pon tgh rindu kat nenek kat sana..(menyesal kerana mensia sia kan mase disana untuk berjln2 huhu)

untuk pengetahuan readers sy mmg orang sabah,,
sebab sy lahir kat sane, no ic sy pun 91XX-12-XXXX
dan saya  membesar di sana sejak lahir hingga darjah empat..
dan sambung membesar di semenanjung selama sampai skrg..

Mama sy org johor dan bapa sy org sabah..
macam mne pulak dorg boleh jumpe kan sedangkan mama sy tak pernah pergi sabah dan bapa sy tak pernah pergi semenanjung tambahan pulak dorg bukan 1 university? how can??
tu la org cakap, kalau ade jodoh x kemana....

hmmm, berbalik kepada tajuk,
my parents

ni gambar kat KLIA, sementara tunggu kapal terbang, kami sempat mengambil gambar.. heee :D
time nie sangat2 excited nak dtang sabah,, rindu sangat dgan org kat sane,,
especially nenek. 


KAMPUNG BABUSALAM 
Name kampung kami di sana ialah babussalam, so sy dan adek saya stay kat kampung tu 3 minggu,,
unutk pengetahuan readers, kalau nak pegi kampung tu kene pakai celcom broadband, maxis line sikit n intrenet very slow.. itu adalah salah 1 ujian sgat besar kami disana.. hmmm

sy x tau ape name bunga nie tapi bunga nie banyak kat sane
tapi kan
sebelum sampai ke babusalam banyak jugak la dugaannyer,, daripada air port kami terus dihantar ke station bus.. tau la kan station bus tu kalo menunggu bape lame..Kesabaran telah diuji di situ..
selepas sampai kami naik van ke kampung tu,, haha, terloncat-loncat sy dalam van tu sbb jalan banyak lubang \ n rosak2,,,,

Alhamdulillah akhirnya kami sampai jugak
Apabila kami sampai di sana, ape lagi, cium nenek giler giler r lepaskan rindu..
haha, then jumpa la teman rapat waktu dulu2,, ennun,, BUT, still missing something...
 byak bnde yg dah berubah, selepas 1 kes.. huhu,

first day tu my dad bawa kami cloting.. sebelum ke cloting sy pegi jumpe kak minah dulu..
kak minah tu my second mom antara org yg sy rindu kat sabah sbb die jaga sy dari sy bayi sampai skola rendah. Ok, bebalik kepada cerita cloting di semporna,,,tempat tu mmg cantik n ramai pelancong asing datang situ  n unic.. kalo nak beli cendramata  sesuai kat situ.. mmg puas ati la.. sy pegi cloting dah 3 kali semase di sana.. mmg best la byak ikan cantik2.. tempat pun cantik,, kalo nak masuk tempat yg bnyak pemandangan cantik kene bayar 2 ringgit jer.. rugi kalo x pegi..
time nie sy pegi ngan parents sy..

 sesampai dirumah,, ini la kerje sy, hehe
zombie~~

Semasa di sana sy jadi tok guru game zombie..
tiap tiap hari zombie.. sy pon adicted kat game zombie tu.. 
kalo sepupu sy yg kecil2 tu asyik2 zombie.. ish3
zombie zombie
brains~brains~ eeeeeei
sape la tu kan.. isk3~


KISAH KAMI DI KAMPUNG BABUSSALAM
Ade pulak 1 hari nie  kami round tempat main kegemaran kami zaman kanak2 dulu..
selambe betul..
sambil mengambil gambr, heee :D
ini lah sy,, hehe.. kayu yg sy pijak tu je la tempat paling selamat sy,,
kalo sy pegi mne2 habis sy masuk dlm tanah~


inilah pokok teratai  di tasik babusalam



mmg beza, dulu nampak luas tempat nie, bile tgok balik, mak aii kecil nyer!...
kalo dulu tempat nie kitorg mandi manda beramai ramai.. tempat nie kira special la bagi kitorg..
dulu la sbb air die sgat beza ngan skg.. kalo sampai je tempat nie terus terjun..
ade plak skali kitorg mandi dari tgh hari panas terik hingga petg, sampai kulit tekupas kupas,, habis kene marah.. nostalgia betul tempat nie...
And tempat kampung nie, nenek kami ade byak tanam buah time dulu2..
hehe, keje kami memetik buah je mcm kat syurga....
habis semua buah takut tgok kami
pantang nampak buah, x kira die baru hidup ke kitorg terus kami petik..
agak2 la kan kami dah jelajah sume tempat sane semata mata nak cari buah
mcm2 jenis buah ade kat sane..
lagi2 musim buah,, haha






BUKIT SAKONG
Kat bukit sakong pulak tempat tinggal kami dulu..
dulu dulu ramai giler kawan kat sane..
 bile besar datang balik tempat tu, kwn sorg pun xde da.. huhu
xpe2.. mase mengubah segalanye.. cehh


muka penat~
penat2 pun gaya mesti ade.. yg pakai baju merah tu c nurul, yg oren tu adek sy.. yg laki tu plak rosyam nor anak kakak minah,, hehe

 hah! citer kat bukit sakong nie pulak ade jugak yg lucu u..
pasal nak masuk hutan nak cari perigi yg kami kerap pergi waku kecil2 dulu..
hehe, time tu sy jadi penunjuk arah sbb very confident masih igat tempt tu..
nak tau ape jadi?
nak tau ke xnak ?
hah? x dgar?
apeee??
xdgar pape pon org bersuare,,
hehe.. bia sy  teruskan cerita,,
kami ade 3 org time tu, sume pompuan..
sy, adek sy, ngan si nurul..
dalam perjalanan tu kami pelik nape tiba2 perigi tu jauh sangat,,
tapi kami tetap teruskan,
tiba2 kat tgh2 hutan tu jalan mati,,
mmg org pun x penah lalu kat situ, jejak kereta sorong pun dah xde,,
kami pun saling pandang memandang.. hehe
ape lagi, sume lari lintang pukang r..
kat tangan sy mmg ready 1 anak buah kelapa kecil dijadikan senjata
 kot kot la ade bab1 ke, ade penjahat ke, ade syaitan ke,,
mcm2 kitong pk..
yg adek sy tgh rakam pasal hutan tu pulak  merakam kami berlari lintang pukang..
bile kami tgok balik video tu mmg tergelak habis la..

gambar kat atas tu diambil time kitorg kat perigi n kitorg  bawak anak kakak minah tunjukkan perigi tu....
kami dah fobia main rase2 nie...huhu




wow, panjang nyer sy bercerita..
cepat btol mase berlalu kat sane.. rase mcm 3 hari je berada kat sane
ade lagi cerita kat bukit tengkorak..subahanALLAH cantik betul kat sane...
bukit tengkorak tu berkaitan dgn sejarah..



..


selamat menyambut bulan ramadhan
kepada semua umat islam dan pembace2
*pic from google





















4 people give me StaR:

mustapha said...

alsalamou alikom

hello ruby . how are you and you're in the month of ramadan.
This beautiful places and wonderful pictures
Congratulation
mustapha

mustapha said...
This comment has been removed by the author.
ruby star said...

Alhamdulillah..
i'm fine in ramadhan..
thanx friend, and have a nice day in ramadhan too..

Kancil 8349 said...

Assalamualaikum dan salam perkenalan...berminat dengan cerita kamu di Bukit Sakong dan Babussalam. Dua kampung nie, bagi Kancil mempunyai cerita tersendiri...kalau sudi singgahlah ke blog Kancil...kerana kampung bukit sakong adalah kampung kancil juga...si nurul kalau tidak silap...ada kaitan keluarga dengan Kancil